dysfunksjonell.no
9Aug/120

Hekling? Hvem hadde vel trodd det?

Når en ikke har inspirasjon til å blogge, muligheten til å reise vekk eller gjøre akkurat det en har mest lyst til.. må man finne på noe annet. I mitt tilfelle startet prosjekt lære-meg-å-hekle. Jeg er ganske ambisiøs, og sta. Veldig sta. Jeg er ikke typen som gir opp om noe går meg i mot, og når jeg har satt meg noe fore akter jeg å fullføre det - med stil, og med glans. Altså, prosjekt lære-meg-å-hekle. Jeg søkte opp flere tutorials på YouTube, kjøpte heklekrok og passende garn for en nybegynner, og satte i gang. Mitt første mål var å få til en bestemorrute. Enkelt! Eller kanskje ikke så veldig. Iallfall ikke når man ikke kan det spøtt hekling i utgangspunktet. Jeg har ingenting i mot å rekke opp når jeg holder på og det blir feil, men innen kort tid begynte det hersens bomullsgarnet å dele seg veldig, og det ble vanskeligere og vanskeligere å hekle noe vettugt med det. Ikke fikk jeg til å hekle jevnt, og ikke fikk jeg bestemorruta mi til å bli firkantet - noe som liksom var poenget da.

Bestemorrute / Granny Square

Etter å ha hatt det hele liggende på is i noen uker bestemte meg for å snakke med Pfyrix, som er en racer på det aller meste innen håndarbeid. Hun fnyste bare av tutorialen jeg hadde forsøkt meg på, og gav meg linken til en svensk side med bilder og lettfattelig forklaring. Nå glemte jeg vel egentlig hele greia frem til for to dager siden. Jeg gav opp hele bomullsgarnet, og tuslet bort på Jens Hoff for å finne noe bedre for en nybegynner som meg selv. Jeg fikk med meg et nøste med DROPS Merino Extra Fine, et herlig mykt og noe elastisk ullgarn. I løpet av kvelden hadde hele to bestemorruter sett dagens lys, og jeg var nødt til å dokumentere dette med et heller dårlig mobilbilde. Stolt ja? Det kan du tro. Jeg kjøpte også et nøste av DROPS Delight, et nydelig sjattert garn, og håper jeg får til å hekle noe fint av det.

I løpet av de tre første dagene hadde jeg produsert fem bestemorruter, og i dag ligger det ti stykker i den lille stabelen min (deriblant tre tofargede). Det går utrolig fort å hekle en nå som jeg har fått dreisen på det, men siden jeg har såpass begrenset armstyrke er jeg helt gåen i håndleddene etter én. Da må jeg ha et lite opphold, hvor jeg tøyer litt før jeg kan gi meg i kast med neste rute. I skrivende stund har jeg ingen plan for disse bestemorrutene, men kanskje det blir et lite hundeteppe (når Felix har blitt såpass voksen at han ikke spiser på alt lenger) av dem etterhvert. Morsomt er det iallfall, og mestringsfølelsen det gir meg å se disse rutene ta form, den er nesten ubeskrivelig.

Bestemorrute / Granny Square

Mandag skulle jeg en kjapp tur innom Jens Hoff på Solsiden, å hekle med en farge blir veldig ensformig, men der hadde de ikke Merino Extra Fine og jeg måtte ta turen bort til Jens Hoff på Trondheim Torg istedet. Der fant jeg garnet mitt i tre nye farger; brunt, koksgrått og rosa. På Solsiden hadde jeg, i tillegg til å handle med meg en heklekrok i 2,5 og stoppenåler, kikket på DROPS BabyAlpaca Silk, og jeg ble pent nødt til å dra tilbake for å plukke med meg tre nøster av det garnet også. Jeg har en idé om å lage meg et skjerf i ulike kombinasjoner av tre farger, men vi får se hva det blir til. Jeg må eksperimentere litt før jeg gir meg i kast med det dyre garnet. Kreativiteten blomstrer!

..in English

What do you do when you lack inspiration? When you desperately wanna do something fun, but need to stay home because vacation is over? You start yourself a project, and mine became to learn how to crochet! I found tons of tutorials on YouTube, bought myself a crocheting hook and some yarn suitable for a beginner, and gave it a shot. I really did. I tried crocheting a granny square as my very first project, but it was nowhere as easy as it seemed. The yarn I had chosen was about to drive me crazy as it kept splitting on me. And no matter how much I tried, my square didn't want to end up as a square.

I decided to try wool instead, and purchased one ball of DROPS Merino Extra Fine. Perfect! Due to its elasticity it was so much easier to work with, and within a few hours I had made two granny squares. I wasn't sure if it was even possible with my limited arm strength, but so far I've been taking it slow, crocheting ten granny squares in five days. My wrist aches a little after finishing a square, so taking a break to stretch a little before moving on to the next is essential.

Now I have four balls of DROPS Merino Extra Fine (light beige, brown, charcoal and pink), a ball of DROPS Delight in Rainbow and three balls of DROPS BabyAlpaca Silk (light purple, dark purple and white) - and I'm thinking about crocheting something nice for myself when I feel like I'm ready to dive into the more expensive yarn. Maybe a scarf? The creativity is flowing!

Foto © Shamini Thevarajah 2012

Posted by Shamini on August 9, 2012 – 10:47 PM

Comments (0) Trackbacks (0)
 1. Herremin. Effektiv du er! Syns hekleteppet ditt var så fint! Skulle ønske jeg også hadde tålmodighet til hekling Smile

  • Hekleteppet mitt er jo ikke mitt. Eller, jo, det er til meg og dermed mitt, men det er Linda som har heklet det. Jeg valgte farger, hun gjorde den fantastiske og beundringsverdige jobben! Skal man gjøre et stort arbeid som det må man sikkert ha tålmodighet på et eller annet plan, men det virkelig flotte med hekling er jo nettopp det at det ikke krever tålmodighet. Jeg er født uten tålmodighet, og jeg elsker at det går så fort som det gjør, og at man ser resultater med en gang – og to ruter om dagen er virkelig ingenting, men tusen takk! Grin Hadde armene og hendene mine samarbeidet med hjernen min, så hadde det blitt mange fler ja. Smile

 2. hihihi du är så duktig Grin Å visst är baby alpacka myyysigt.. tooooooold ya Wink

  love you tons sweetie!

  • Tusen hjertelig takk for alle forklaringer, alle linker og all hjelp, gums! Uten deg hadde jeg aldri prøvd meg på hekling. Babyalpacka er jo superdeilig, men det blir lenge til jeg eventuelt prøver å hekle et teppe altså.. Wink

   Love you more! ♥

 3. Oi, det så veldig bra ut, uten at jeg kan sies å være noe passende person med komepateanse om dette da. Mamma heklet en gang et stort sengeteppe…og må si at det virke rmye lettere enn å strikke (?) Kan du ikke gi oss den linken som Pfyrix gav deg?

  • Tusen takk for det, Mongo! Jeg syns også hekling er enormt mye lettere enn å strikke. Kanskje ikke praktisk, men du ser resulatene av det du gjør nesten med en gang, og det gjør det så uendelig mye morsommere. Jeg har som sagt ikke tålmodighet, og strikking er virkelig ikke for meg. Klart jeg deler linken! En god forklaring på hvordan man hekler bestemorruter finner du her. Smile

 4. bestemorruter ja.. Har en hel pose her et sted som venter på å bli montert *host* Om ikke mannetingen har kastet de da.. Ikke umulig det heller.. Wink

  Flink du er! Og så er det jo så gøy å lære seg noe nytt Smile

  • Hvis mannen hadde kastet en pose med bestemorruter jeg hadde lagd, så tror jeg ærlig talt jeg hadde truet med å gjøre altanen vår om til soverom. Til ham. Jeg fant en oppskrift på hvordan man hekler dem sammen, og det så jo veldig kurrant ut, vi får se når den jobben skal gjøres. Wink Tusen takk! Jeg er bare glad for at jeg funnet noe givende å henge fingrene i igjen. Smile

 5. Jeg må bare si at jeg er imponert, så utrolig flink du er Wink Jeg har ikke tålmodighet (eventuelt stahet) nok til å drive med håndarbeid. Jeg synes ikke det er morsomt i det hele tatt, men samtidig blir jeg mektig imponert over de som får til. Så hurra for deg! Smile

  • Tusen takk, Monica! Grin Jeg pleier å si at jeg er sta som tre esel, tidvis muligens fler, men tålmodighet er som sagt en egenskap jeg ikke eier. Jeg hater ting som tar tid, og derfor også håndarbeider som krever mye jobb over lang tid før man ser noe ta form. Jeg broderte endel tidligere, men jeg er jo en sånn en som liker å dille med ting. Hekling er magisk sånn sett, jeg har allerede 12 ferdige bestemorruter, har festet alle trådene underveis, og snart kan jeg sette dem sammen til et lite hundeteppe eller noe sånt. På bare noen dager! Grin En skal drive med det en liker, livet er for kort til å kaste bort tid på ting man ikke liker. Wink

 6. Så flink du er Grin Jeg lærte meg å hekle pannebånd selv som student og solgte vel 120 stykker ca. Samlet inn penger til barn som trengte det Smile Har lenge hatt lyst til å lage meg et slikt bestemorteppe, men har aldri kommet så langt. Kanskje jeg fikk litt hjelp på veien av deg nå? Wink

  • Tusen takk, Elisabeth! Grin Solgte du 120 stykker? Så utrolig bra! Det ble det jo sikkert en fin liten sum av. Det er jo ingenting som er bedre enn å kunne bidra med inspirasjon, så du får fortelle om du gir deg i kast med et teppe! Jeg skal legge ut et bilde av dette når jeg er ferdig iallfall, det blir som en middels stor prøvelapp – deretter skal jeg hekle meg et skjerf eller et sjal. Smile

 7. Du er flink! Ble stilige Smile Jeg har kunnet strikke og hekle en gang da jeg var liten, men den kunsten er blitt glemt…

  • Tusen takk, snille Therese! De første rutene ble ikke så fine (ser jeg nå som jeg har gjort det noen ganger), men det var jo tanken – å øve seg med disse rutene, lage et prøvelappteppe, og så begynne med noe skikkelig. Øvelse gjør mester! Wink Jeg tror også jeg har heklet en bitteliten bestemorrute en gang for lenge siden, men jeg ble pent nødt til å lære meg kunsten på nytt. Mamma er sånn håndarbeidsmenneske, strikker og styrer, men jeg trodde helt ærlig ikke jeg hadde det i meg. Grin

 8. Åå, det er så koselig!! Smile Begynte på et hekleprosjekt i fjor rett før jul, men jeg er absolutt motsatt av deg, hvis jeg ikke får det til første gangen gidder jeg ikke, for da klarer jeg det aldri! (Dårlig egenskap, jeg vet!)
  Jeg har både garn og heklekrok, så kanskje jeg må prøve på nytt..? Sånne hekletepper er så koselig, og dine ble jo kjempefine! Grin

  • Akkurat det sier kjæresten min også, jeg tror han er litt fascinert over at jeg har funnet noe å holde på med som jeg virkelig ser ut til å like. Wink Jeg er vel egentlig litt sånn jeg også, at jeg ikke gidder prøve mer om jeg ikke får til – men samtidig tillater ikke staheten min å gi opp, så jeg må jo bare fortsette, eller prøve andre metoder. Prøv på nytt, og hold meg gjerne oppdatert! Tusen, tusen takk for fine ord om bestemorrutene mine! Grin

   Denne siden ble min redning, og takket være den klarte jeg å knekke koden og hekle min aller første firkantede rute. Kanskje den kan være til hjelp for deg også?

 9. Du er så flink! Dette må være ypperlig trening for håndleddene og armene dine. Smile

  Pass deg så du ikke blir bitt av garnbasillen nå da. Hihi. Hilsen hun som alltid må redde noen nøster fra butikken når hun først er der. De roper jo på meg…

  • Tusen takk, kjæreste Kari, det betyr litt ekstra når det kommer fra deg (som er en racer på strikking og hekling). Smile Jeg håper jo at det skal funke som trening, men jeg er litt redd for å overbelaste enda, derfor har jeg forsøkt å holde meg til max to ruter i døgnet. Kan heller avansere etterhvert.

   Hihi, tror du jeg kjenner meg igjen eller? Riktignok med andre ting enn garn, men jeg måtte le litt for meg selv når jeg leste kommentaren din. Wink Jeg drømmer allerede om de fine turkis/blå/grønne nøstene i BabySilk som kan bli mine når neste «lønning» kommer.. Grin

   • Høres lurt ut med et par ruter i døgnet. Greit å ta det litt rolig. Fikk du undersøkt om disse heklekrokene jeg anbefalte deg?

    Hehe, garnnøster roper ekstra hardt om det er salg, slik som det alltid er hver vår og høst! Grin BabySilk Alpaca? Ikke prøvd det enda, men har et blått skjerf i alpaca og jeg bruker det hele vinteren. Smile

    • De hadde bare to forskjellige ergonomiske heklekroker her, hvor den ene kanskje var mer det enn den andre. Jeg kjøpte to med svart gummihåndtak som heter Hverdagspinnen fra Du Store Alpakka. Den andre var mer som en tannbørste, heter Addi Swing, men den føltes ikke bra å hånden min.

     DROPS sitt garn heter BabyAlpaca Silk, mens det jeg kjøpte (oppdaget jeg etterpå) kalles BabySilk og er fra Du Store Alpakka. Jeg regner med det blir et skjerf av det etterhvert, av den typen jeg bruker hele året, men jeg har ikke helt bestemt meg enda. Dette garnet er mye tynnere og langt mindre grovt enn vanlig alpakka. Ta deg en kikk! Wink

 10. Kari, testa baby alpacka silke. Den är mjukare och lenare än vanliga alpackan men värmer lika bra Grin helt underbar, enda trista är att drops baby alpacka inte finns i lika många färger som alpackan gör, men man överlever det med..hehe

  Shamibejbi ser fram imot att få se din färdiga filt sen Grin Om jag får komma med ett förslag så är mitt förslag att du virkar ihop dom med en mörk färg Grin tror jag skulle bli snyyyyggt Grin

  • Den blir ikke i nærheten av din i størrelse altså, jeg har bestemt meg for å begynne med en 4×6 bare – den passer perfekt i det minste hundeburet (og han spiser ikke på ting). Wink Selvfølgelig får du komme med forslag! Så mange du vil! Hva tror du om mørk grå? Grin


Leave a comment

No trackbacks yet.