dysfunksjonell.no
11Feb/100

How-to: online shopping, moms og toll

Jeg leser nesten daglig blogger som tar for seg shopping på Internett i en eller annen form, og dermed kommer jeg også over endel praktisk info om hvor mye "man må betale i toll", og hvorvidt man kan handle der og der uten å betale noe som helst. Jeg rister gjerne på hodet fordi jeg vet at veldig mye av informasjonen som florerer er feil, siden folk synes å blande toll og merverdigavgift til en eneste stor smørje. De aller fleste sitter nemlig med den feiloppfatningen at man må betale toll på det man handler fra det store utland, men i de aller fleste tilfeller er det man handler faktisk tollfritt. Joda, man må som oftest betale mer enn man trodde når man endelig får pakken levert, men det folk flest ikke har fått med seg er at dette er merverdiavgift og eventuelle gebyrer, ikke toll. Det er for meg veldig tydelig at det hersker stor uvitenhet rundt dette, og siden jeg har svart belte i shopping på nett har jeg bestemt meg for å skrive et innlegg hvor jeg tar for meg korrekt informasjon rundt hvordan det hele foregår. Det kan virke både skremmende og komplisert, men til syvende og sist kommer man ikke unna at det er en fordel å vite hva man ender opp med å betale til slutt, ellers kan det hele ende opp som en kostbar affære.

Innlegget er basert på flere års erfaring med drift av eget firma, handel med norske og utenlandske leverandører, samt overdreven shopping på Internett - i tillegg har jeg innhentet informasjon fra Tollvesenet og Posten Norge.

Hva er merverdiavgift, og hva er toll?
Merverdiavgift (heretter kalt moms) er en avgift som er fastsatt av staten. For tiden betaler vi 25% (sist endret 1. januar 2005), og dette er en avgift som er lagt til prisen på alle varer vi handler innenlands. Dette er grunnen til at mange mennesker liker å handle på "Tax-Free", fordi man her ikke betaler moms på varene man kjøper, og det blir dermed endel billigere enn å handle i butikkene hjemme. Deretter har vi toll som er skatt på vareflommen over en landegrense. Det finnes fler ulike typer toll, men det er egentlig irrelevant i dette tilfellet, og jeg velger derfor å konsentrere meg om innførsels- og transittoll. Jeg kan nevne at innførselstoll også gjerne er beskyttelsestoll, en skatt som tar sikte på å verne innenlandsk produksjon ved å gjøre konkurrerende utenlandske varer dyrere. Det finnes også varer som er helt avgiftsfri, som f.eks. sendinger fra utlandet med verdi inntil 200,- NOK, eksklusiv frakt- og forsikringskostnader, og alle bøker som importeres uansett verdi.

Hva skjer om jeg handler for mer enn 200,- kroner?
La oss si at vi bestiller varer som til sammen har en verdi på mer enn 200,- NOK. Denne sendingen må da fortolles, og toll og avgifter beregnes ut fra summen av varens verdi, fraktkostnadene og eventuelle forsikringskostnader for denne sendingen. Det du må betale, avhengig av hvilke varer du bestiller, er derfor toll, moms, eventuelle særavgifter og fortollingsgebyr. De aller fleste varer er tollfrie, med unntak av klær, tekstiler og næringsmidler (mer info finnes på toll.no), men du må betale moms på 25% på alle varer som importeres. Moms skal betales uansett om varen er tollfri eller fritatt for særavgift (mer info om særavgifter).

Klikk her for å Tollvesenets egne eksempler på beregning av moms og toll.

Men.. det heter jo "fortollingsgebyr"?
Overraskelsen kommer som regel for de aller fleste sammen med regningen, når de da oppdager at de har blitt belastet for et fortollingsgebyr. Dette gebyret inkluderer ankomstbehandling, registrering av sendingen, samt pliktig tollagerregnskap ovenfor Tollvesenet - hva nå enn det betyr. Om du lar firmaet eller speditøren som fraktet sendingen din til Norge fortolle varen(e) for deg må du som oftest betale for denne tjenesten. Det betales ikke til Tollvesenet. For å finne ut hvor mye gjeldende gebyr er på må du kontakte firmaet som fortoller varen for deg, dette har ikke Tollvesenet informasjon om. Som regel er dette Posten Norge, og deres gebyr for forenklet tollbehandling er i skrivende stund 108,- NOK (mer detaljert info her). Andre speditører som FedEx, DHL, UPS osv. opererer med andre satser, og det kan derfor være lurt å dobbeltsjekke hva du faktisk må betale for varen(e) totalt, før du bestemmer deg for å handle fra utlandet.

Siden jeg er fullstendig klar over at dette ganske kan virke grusomt komplisert skal jeg forsøke å oppsummere kjapt ved hjelp av en punktliste. Dersom du fortsatt sitter igjen med spørsmål må du gjerne legge igjen en kommentar eller to til meg, så skal jeg forsøke å svare på det du måtte lure på.

  HUSK!

 • Svært få varer er tollpliktige, med unntak av klær, tekstiler og næringsmidler.
 • Du slipper å betale moms dersom verdien på varen(e) din(e) er mindre enn 200,- kroner. Frakt- og forsikringskostnader inkluderes ikke!
 • Du må alltid betale moms om verdien på varen(e) din(e) er mer enn 200,- kroner. Da regnes det også moms av frakt- og forsikringskostnadene. I tillegg påløper et fortollingsgebyr, avhengig av fraktfirma eller speditør du velger å bruke.
 • Sjekk alltid med firma eller speditør som frakter pakken din om de tar fortollingsgebyr og hvor mye det blir ekstra, så slipper du den ubehagelige overraskelsen når pakken endelig ankommer.

* Jeg er ikke ansvarlig for evt. endringer av priser og/eller regelverk etter 10. februar 2010, og tar forbehold om skrivefeil.

Posted by Shamini on February 11, 2010 – 12:07 AM

Comments (0) Trackbacks (0)
 1. Nå er i hvertfall jeg litt klokere angående webshopping. 200kr som maksgrense før man må betale moms er aaaalt for lavt, men det er jo en helt annen diskusjon.

 2. Håper det ikke ble for kaotisk bare, det var masse som skulle fortelles på minst mulig linjer. At 200,- kroners-grensa er altfor lav er du overhodet ikke alene om å mene, man skulle jo tro at de kunne justere opp denne grensa i takt med priser og utvikling ellers.

 3. Jeg vet ikke om du bevisst utelot det, men en mulig “omgåing” av regelen på 200 kroner er dersom forsendelsen er merket “Gave/gift” og har en notert verdi på under 500 kroner.

  Det kan være mulig å omgå regelen om mva på sendinger med dette, dersom du får avsender til å notere dette, men det ER egentlig ikke lov, og kan medføre straffegebyr i en evt. sjekk av forsendelsen, dersom varens verdi åpenbart er høyere enn det som er påsatt pakken.

  Dette er selvsagt heller som regel ikke mulig dersom man handler fra firma. En mulighet er selvsagt at man får sendt varen til noen i utlandet som da sender den videre til deg, med ny merkelapp.

 4. Ørjan:
  Du har helt rett i at jeg bevisst utelot dette, for jeg ønsker ikke å oppfordre til ting som faktisk er ulovlig. Jeg er klar over at flere likevel gjør dette, men personlig syns jeg at dersom man først skal handle noe fra utlandet, så kan man også betale det det koster – selv om endel av skattene og avgiftene er litt i overkant høye, og grensa er lav. Smile

  Jeg står iallfall ikke å whiner i butikken om vanlig moms og matmoms, mens jeg prøver å finne ulovlige smutthull for å slippe unna den.

 5. Takk for fin artikkel. Bøker er forresten både toll- og momsfritt, og man kan handle over 200-grensen uten å betale noe ekstra! Men da må det kun være bøker i forsendelsen, ellers må man betale moms på alt. Mye å spare her i forhold til norske bokhandlere!

 6. Jade:
  Selv takk for hyggelig kommentar!

  Bøker nevnt i siste linje, tredje avsnitt. Det gjelder dog kun om du handler bøker som privatperson. Jeg må forresten korrigere deg litt, for dersom du handler f.eks. bøker og CDer i samme pakke regnes det ikke avgift av bøkene, men av CDene. Jeg siterer Tollvesenet direkte: “Bestiller du avgiftsfrie og avgiftspliktige varer i én sending, må du fortolle forsendelsen dersom samlet verdi overstiger 200 kroner. En forsendelse inneholder både en avgiftsfri bok til 150,- kroner og en avgiftspliktig CD til 100,- kroner. Ettersom forsendelsens samlede vareverdi er på 250 kroner, må den fortolles. I dette tilfelle beregnes det avgift på CD-en og for CD-ens andel av frakten.” Smile


Leave a comment

No trackbacks yet.