dysfunksjonell.no
28Nov/090

Jul i november?

Jeg regner egentlig med at det er unødvendig å opplyse om dette, men jeg er altså frisk igjen. Det hender jeg har litt grums i sjiraffen enda, men det er hverken ubehagelig, slitsomt eller farlig. Det er helt fantastisk! Dog, siden det alltid må være noe klager jeg i disse tider over denne forbannede mørketiden. Joda, jeg kommer fra Det Høye Nord™ og der hadde vi det tidvis ganske så mørkt, men hos meg er dette noe om tydeligvis blir verre og verre for hvert år. Jeg blir sliten, trøtt og uopplagt, og det er uendelig.. vel, slitsomt. Nå funderer jeg faktisk på om jeg skal spare til en sånn gadget som gradvis vekker deg ved å simulere soloppgangen, men som kjent.. alt som faktisk kan hjelpe en stakkar koster jo flesk.

Deretter er det dette med jul. Ja, idag skriver vi 28. november, og jeg er allerede møkklei alle som maser om jul. Ikke nok med det, for i naboblokka bor det folk som allerede har tent adventsstjerna, og vi har ikke engang rukket å komme til 1. søndag i advent! Jeg skjønner ikke hvorfor folk insisterer på å stresse så jævlig. Hvor er kosen i det? Folk henter frem julepynt, vasker og rydder, henger opp julegardiner, pynter juletre - joda, jeg vet om folk som faktisk har pynta juletreet allerede, baker de sju sortene - eller gjerne dobbelt så mange, erstatter de vanlige stueplantene med julestjerner i massevis, og deretter syter de over hvor utrolig slitne de er. Hvor ble det egentlig av kosen? For meg var jula tiden hvor søsknene mine var hjemme, og hele familien var samlet. Det tiden vi spilte brettspill og spiste god mat. Slett ikke tiden hvor det hele handler om hvem som bruker mest penger på ubrukelige ting som blir byttet så snart butikkene åpner likevel, eller tiden hvor det handler om å overgå naboen i blinkende, amerikansk-inspirert julepynt. Barndomsminnene mine vil alltid være fine, og det hender jeg savner det å være fem år og late som om at jeg ikke skjønte at julenissen var min yngste storesøster, men jula er ikke lenger det den en gang var.

La meg nå understreke at jeg fortsatt setter pris på disse dagene hvor det strengt tatt ikke skjer så veldig mye. Jeg setter pris på å se igjen familie, enten det er fra min eller Øyvinds side, og det er alltid koselig å se igjen venner man kanskje ikke får sjansen til å snakke så mye med ellers i året. Jeg er glad for at pinnekjøtt endelig er tilgjengelig igjen, og jeg gleder meg stort sett alltid til familiemiddagen. Å ha gyldig unnskyldning til å dolle seg opp litt ekstra er bare en liten bonus. Det jeg ikke skjønner er hvorfor det ikke går an å ha det sånn hele året? Hvorfor må så mange ha en viss årstid, en viss dato å henge dette på? Hvorfor kan man ikke ta seg tid til å være sammen med familien, uten at det må være en fastsatt dato på kalenderen? Jeg bryr meg ikke om disse gavene, det er ikke det som er viktig for meg. En gave som blir gitt på en helt vanlig dag, helt uforventet, er en gave som betyr så uendelig mye mer - hvor er vel gleden i å forvente en gave? Og hvor er gleden i å gi en gave som forventes?

Julen 2009 skal tilbringes sammen med min eldste storesøster og hennes familie, samt Øyvinds familie, dersom alt går etter planen. Med tanke på at svineinfluensaen herjer landet denne vinteren er vi nødt til å ta visse forbehold, men dersom folk holder seg friske er det altså det som står på agendaen. Det er ikke så ofte jeg får sjansen til å se søsknene mine og deres familier lenger, så jeg er veldig glad for hver eneste sjanse som dukker opp. Nevøer og nieser vokser opp med lynets hastighet, og det er nok ikke så veldig lenge til de selv har sine egne familier å tilbringe de dyrebare fridagene sammen med. For det er sånn det er når man vokser opp. Man får sine egne familier, sine egne venner, og sitt eget liv å forholde seg til. Man har ikke lenger tid eller mulighet til å opprettholde gamle tradisjoner, og kanskje man et eller annet sted på veien endrer syn på ting man trodde var den største selvfølgelighet som barn? Jeg vet iallfall at jeg setter uendelig stor pris på begge familiene mine, og det trenger sannelig ikke være jul for at jeg skal kose meg sammen med noen av dem.

Vis venner og familie at du bryr deg om dem året rundt!

Posted by Shamini on November 28, 2009 – 8:59 PM

Comments (0) Trackbacks (0)
 1. hmmm fast första advent är ju imorgon? Klart man vill ha lite juligt till dess? Ok att börja i flera veckor innan, annat än med glöggen, fast samma helg tycker jag är ok. Desssutom behöver man mysbelysningen nu när det är så mörkt ute. Vi plockade aldrig ner våra ljusgardiner från förra året. *haha*
  Fast imorgon åker gardinerna upp, stjärnorna fram och doften av glögg och lussebullar ska härska i vårt kök.. *mouhaha*
  Å mina julklappsinköp är så gott som färdiga redan och jag funderar redan på vilket julklappspapper jag ska ha iår… Sooo shoooot me..Wink *lipar*
  tur att du är söt… *fnissar*

 2. Om første søndag i advent er imorgen, så er det imorgen. Ikke idag (lørdag), ikke igår, ikke forleden. Jeg har overhodet ikke sansen for at enkelte starter med jul i slutten av november, man blir jo drittlei lenge før slutten av desember faktisk er her.. og de samme menneskene klager gjerne mest over at julemarsipanen og julebrusen er i butikkene fra begynnelsen av oktober. Jeg er SÅ GLAD for at jeg ikke feirer jul! Og nei.. jeg har ikke tenkt å skyte deg gumman, for du er jo faktisk ganske søt selv. Wink

 3. Hei duSmile.. jammen kan du få sagt det, jeg blir både beveget og rørt over det du skriver. Faktisk er jeg veldig enig med deg, jeg forstår heller ikke hvorfor alt skal bebynne så tidlig..Wink men uansett, så blir det hyggelig å se dere igjen spesielt med ett nytt familimedlem. Så jeg krysser fingre og tær for dere, slik at du kan være sammen med din familie, og hilse litt på oss. Smile ha en fortsatt fin adventsdag i dag.. klemSmile

 4. Vi hengte opp adventsstjerna i dag. Jeg er enig i at sjarmen forsvinner når man begynner for tidlig.
  Det du skulle hatt mot mørketid er en sånn kunstig sol-ting som noen helsestasjoner og/eller spa tilbyr. Studentsamskipnaden her er så snille at de setter opp en i kantina på høgskolen hver vinter og den er tilgjengelig gratis for alle som ønsker det Grin
  Det beste er jo å få tak i en sånn ting selv, men i mellomtiden kan det kanskje hjelpe med en hos en helsestasjon eller noe sånt?

 5. Linda E.:
  Å henge opp adventsstjerna den 1. desember er helt OK, selv om det begynner å bli et par år siden jeg hadde min egen oppe av eska. Sjarmen forsvinner om man begynner for tidlig, og alt det som liksom skal være spesielt med jula – eksempelvis matvarer, drikke, godteri, kaker osv. – blir ordinært, og gleden forsvinner. Istedet sitter man igjen med en følelse av å bli kvalt av all jule-entusiasmen enkelte bare må strø om seg med, og jeg syns ikke det er noe kult. Det blir litt som med religion, tro hva du måtte ønske for min del, så lenge du respekterer meg nok til å la meg tro det jeg ønsker å tro på.

  Jeg fikk et tips av en kompis idag om en sånn vekkerklokke, og den kostet rett over 1000,- lappen eks. frakt. Lurer på om jeg ikke skal spare opp litt midler til en sånn en, det høres fantastisk ut å våkne uthvilt til en simulert soloppgang. Smile

 6. Du kan trøste deg med at Sveriges IKEA akk så pent startet omsetningen av pepperkakehus tidligst ute i oktober. Tror det kan skyldes av en konkurranse som rår mellom de nordiske landene om å starte forbruksstresset så tidligst som mulig. For min del har det vært julenisser rundt meg en god stund nå, antagelig siden julebrussalget, selv om jeg kunne tenkt meg å se mer av Jesus istedet. Håper inderlig at menneskers holdning til julen ikke går på markedsøkonominissen fremfor Jesus. Faktumet er at 01.12.09 fortsatt ikke har begynt enda.

 7. Trygve:
  Jeg vet ikke helt om jeg ser den store trøsten i det, men så lenge forbrukerne går mann av huse midt i oktober nettopp for å starte julegalskapen, så vet jo også handelsstanden hvordan de skal melke det lengst mulig. Personlig er jeg ikke kristen, så jeg skal ikke uttale meg om Jesus, men akkurat det er jo en av grunnen til at jeg ikke ønsker å feire jul. Så ja, jeg er forsåvidt enig med deg.


Leave a comment

No trackbacks yet.