dysfunksjonell.no
24Aug/080

Pstereo 2008

Igår var siste dag av Pstereo, og jeg hadde kjøpt dagspass med hensikt å se DumDum Boys spille igjen. Vi, gjengen som bestod av Andreas og Linn, Bodil, Øyvind og jeg, møttes på Lille Pizza og Sånn for en matbit, før vi skulle ned på Marinen for å se konserten. Egentlig hadde jeg planer om å få med meg Clutch også, men selv om vi var utrolig heldige med klart vær og sol, ble det rimelig kaldt utover kvelden. Etter mat møtte vi også Marius, og satte kursen nedover mot Elvescenen - hvor vi selvsagt måtte innom nærmeste merchandise-stand for å kjøpe hver vår DumDum Boys-genser. Både Linn, Bodil og jeg var noe skuffet over at vi kun fikk sånne usle papir-armbånd, og saken ble overhodet ikke bedre når vi senere fikk vite at.. dersom vi hadde byttet inn billettene igår, så hadde vi også fått skikkelige festivalbånd - noe Pstereo ikke informerte om på websidene sine, tvert imot - de oppfordret folk om å bytte billettene i bånd så tidlig som overhodet mulig.

Siden jeg flyttet til Trondheim har jeg fått æren av å oppleve mye spennende, og jeg har sett mange band jeg bare kunne drømme om tidligere. Blant disse er DumDum Boys, som etter min mening er et av de aller beste rockebandene Norge kan skryte av å ha fostret - og igår var tredje gangen jeg fikk oppleve dem live. Beklageligvis må jeg si at begge de foregående konsertene var bedre, av fler årsaker.

Som rullestolbruker er jeg ganske opptatt av hvordan vi blir ivaretatt når det kommer til konserter, festivaler og andre begivenheter i lignende sjanger. Mange ulike faktorer spiller inn, og viktigst er selvsagt sikkerheten - men dette går som regel veldig utover feks. plassering og lydkvalitet. Dessverre varierer det mye fra arrangør til arrangør, og mange ganger blir jeg enormt skuffet over tankegangen. Pstereo skal ha både ris og ros for årets festivalopplevelse. Jeg vil legge til at Pstereo er ny i festival-jungelen, og at de ifjor ikke engang hadde hverken handikaptoaletter eller rampe, så årets happening er en klar forbedring. Må også legge til at dette var pga. manglende bevilgninger fra kommunen, og ikke manglende velvilje fra Pstereos arrangører! Men, og det er et stort men.. jeg ønsker likevel å uttrykke mine meninger, sånn at man kanskje tenker et steg lenger neste gang noe slikt skal arrangeres.

Jeg opplever oftere og oftere at det settes opp en eller annen form for rampe, hvor rullestoler blir satt endel høyere enn resten av mengden, for å sikre bedre utsikt mot scenen. Det er både vel og bra, men mister en god del av meningen når vanlige oppegående mennesker tror at den er satt opp for deres personlige ve og vel, og dermed gjør at det slett ikke er plass til oss rullestolbrukere. Vi ser nemlig ikke spesielt mye mer når det står folk foran oss oppå rampen! Det føles heller ikke spesielt trygt å ha fulle, ravende mennesker rundt seg på en høy, og noe vinglete metallrampe. Neste problem er at den samme rampen gjerne plassert på en slik måte at vi rullestolbrukere skal være trygge på at vi ikke blir klemt, dyttet eller trampet ihjel når presset er på sitt verste. En flott tanke!.. hadde det ikke vært for at det stort sett alltid betyr at vi blir sittende så langt unna scenen at man må ha fantasi i bøtter og spann for å få med seg at det i det hele tatt er mennesker på scenen. Og det sier seg selv at.. jo lenger unna man er scenen, jo dårligere er lyden. Personlig er jeg av den oppfatning at om man ikke tåler høy lyd, så har man heller ikke noe på konsert å gjøre - og jeg vil gjerne ha den feelingen når jeg først skal på konsert. Jeg vil kjenne at bassen gir meg hjertebank, jeg vil høre summingen i ørene av den herlig høye lyden, og jeg vil se svetteperlene danne seg på pannen til de som opptrer. Er jeg rar?

Nå er ikke det noe jeg personlig sliter med, men mange handikappede har problemer med både syn og hørsel, grunnet ulike sykdommer, og da syns jeg faktisk ikke det er rett å diskriminere oss på en sånn måte at konsertopplevelsen vår blir mye dårligere enn den kunne vært. Jeg mener, det skal ikke mye planlegging til å for å plassere denne rampen på en slik måte at den er nærme scenen, men samtidig skjermet for press? Hva med å sette opp sikkerhetsgjerde rundt, og ha én vakt permanent på stedet? Unnskyld meg, men jeg ser virkelig ikke problemet. Er det fordi det er lettere å bare stue oss bort? I tillegg er det en kjensgjerning at det ikke er bare-bare å komme seg på toalettet om man sitter i rullestol - noe man skulle tro var en menneskerett. Da er det jo kjempeflott at man blir informert om at.. "her er det handikaptoaletter!" i en noe stolt tone, hadde det ikke vært for at det er milelang kø av mennesker utenfor? Funksjonsfriske mennesker som kunne brukt de vanlige toalettene, men som heller velger å bruke HC-toalettet fordi det er større, og gangavstanden er kortere? Jeg finner det både forkastelig, og provoserende.

Misforstå meg rett. Jeg er vel en av få handikappede som er mest opptatt av å bli behandlet som hvilken som helst funksjonsfrisk person, jeg har mang en gang røket i tottene på fler andre handikappede fordi vi har hatt forskjellige syn på akkurat det. Jeg ønsker ikke spesialbehandling eller goder, fordi det angivelig er "synd" på meg fordi jeg ikke kan gå - men jeg forventer at jeg blir presentert med lik mulighet til å delta på arrangementer jeg har betalt nøyaktig like mye som alle andre for å delta på!

Pstereo skal likevel ha ros for at de hadde svært hyggelig sikkerhetsvakter, og at plasseringen slett ikke var så ille - selv om det var langt unna scenen, ble vi iallfall ikke utsatt for press, eller denslags. Videre skal de ha ros for at de faktisk har gjort plass til oss rullestolbrukere, selv om det kunne vært gjort på en mye bedre måte - og jeg håper at Pstereo er interessert i å ta imot konstruktiv kritikk, og sette litt mer fokus på å gjøre konsertopplevelsen fullkommen for handikappede, på lik linje med funksjonsfriske.

Vær så snill, vis respekt for de stedene som er merket med handikapskilt. Det er en grunn til at feks. parkeringsplasser, sitteplasser, toalett osv. er reserverte for handikappede. Selv om du som funksjonsfrisk kan velge hvilket toalett du skal bruke, så fungerer det ikke slik for en rullestolbruker. Ikke gjør livssituasjonen vår enda vanskeligere ved å ta opp plass som er tilrettelagt spesielt for oss, for vi kan ikke velge!

Posted by Shamini on August 24, 2008 – 4:49 PM

Comments (0) Trackbacks (0)
 1. Tusen takk for en kjempe trivelig kveld vennen! Jeg kan ikke være mer enig med deg i dette med plassering av rampen og det det der. Men vi får håpe både det blir bedre der og alle andre steder til neste gangSmile

  *smask*

  Bodils siste bloginnlegg: Dum dum boys, marien (Pstereo)

 2. Jeg lover å skjerpe meg på bruk av handicaptoalett. *gulp*

  Licotas siste bloginnlegg: Søndag!

 3. Takk for hyggelig kveld! Er med på sånt flere ganger Smile
  Og jeg skjønner din fortvilelse, virkelig!

  Linns siste bloginnlegg: Splitter Pine!

 4. Sitat: jeg har betalt nøyaktig like mye som alle andre.

  Hæ? Fikk du ikke honnørrabatt?

 5. Nei, jeg får ikke honnørrabatt på sånne arrangementer. Jeg har anledning til å ta med meg en ledsager, enten til halv pris eller gratis – DERSOM arrangørene tillater ledsagerbeviset, hvilket er opp til hver enkelt så lenge det er “privat” – men jeg selv må betale full pris.


Leave a comment

No trackbacks yet.