dysfunksjonell.no
13Jul/080

Bøker gjør livet rikere

Alle som kjenner meg vet at jeg elsker bøker. Og bøker var vel det jeg hadde mest av å pakke ned, da jeg skulle flytte fra Det Høye Nord™ til Trondheim. Tonnevis med bøker. Bokhandelen er vel den butikken jeg setter mest pris på å få gå amok i, dog ikke bare på grunn av bøkene - men også derfor, og det er også grunnen til at bokhyllene mine stønner av smerte hver gang jeg kommer med et nytt tilskudd til det voksende biblioteket mitt.

Tom-Anton, en av mine aller beste venner i verden, kan i aller høyeste grad bekrefte min lidenskap for bøker. Da jeg flytta hjemmefra for første gang hadde jeg nylig fått øynene opp for en serie som het "Dragonlance" fra 1984. Jeg var fast inventar på Avalon, da de holdt til på Paléet i Oslo, og ble godt skolert i hva som var verdt å bruke penger på i Fantasy-verdenen. Jeg ble fortalt hvilke forfattere som skrev de beste bøkene, og hvilke jeg skulle styre unna, og hadde raskt funnet favorittforfatterne mine: Margaret Weis og Tracy Hickman, de to som sparket igang serien om "Dragonlance". Idag har det visst blitt mer enn 190 bøker totalt, skrevet av forskjellige forfattere. Disse bøkene dro meg inn i en verden av underlige skapninger, drager, flammer, kriger og eventyr, og ikke minst rollefigurer man nærmest følte seg ett med - og de var ekstremt vanskelige å legge fra seg. Jeg må innrømme at mitt første møte med dem var i de norske oversettelsene, men etter å ha slukt dem perm til perm, gikk jeg over til de originale engelske - hvor jeg forble trofast. Senere var jeg innom litt av hvert, blant annet "Forgotten Realms: The Dark Elf Trilogy" og "The Wheel of Time", hvorav ingen virkelig bergtok meg på samme måte som "Dragonlance" gjorde.

Hvorfor jeg nevnte Tom-Anton? Jo, som en naturlig følge av at vi hang sammen hver eneste dag, stort sett hele døgnet, ble han naturlig nok smittet av lese-entusiasmen min. Han spurte derfor om å få låne den første trilogien jeg hadde av "Dragonlance" - noe han ville komme til å angre. Jeg har nemlig alltid vært stor tilhenger av paperbacks, og kjøper gjerne det foran hardbacks med mindre det er noe spesielt, men jeg får Noia - ja, med stor N - om noen bøller med permen, eller lager eselører av hjørnene! Bøkene mine er hellige, og nåde dem som ikke behandler dem deretter. Dette fikk Tom-Anton smertelig erfare, da han kom tilbake med bøkene og det var blitt brekk i ryggen på permen av å ha blitt åpnet.. vel, litt for mye. La meg bare avslutte med å si at Tom-Anton kjøpte sine egne bøker etter dette. :whistle:

Har sett rundt omkring at folk lager seg ønskelister av ymse slag hos ymse nettbutikker, og jeg lurer på om jeg skal gjøre det samme hos feks. Amazon.co.uk? Har sittet og kikket i den noe.. rotete bokhylla mi, og bestemt meg for å begynne å lese "Dragonlance" igjen. Jeg fant til og med en webside med oversikt over når de ulike bøkene kom, slik at man lett kan finne den korrekte rekkefølgen i historiene. Kjekt! Da er det igrunn bare å finne fram Paradise Losts CD "Draconian Times", og slenge seg på senga med en god bunke bøker - og bare forsvinne dypt inn i Krynn.

Her forleden var jeg innom ARK Bruns på Torget igjen, hvor jeg snart må ha opparbeidet meg VIP-status, og der fant jeg noen bøker jeg ikke kan fatte at jeg ikke har sett tidligere. Serien er utgitt av Collector's Library, og er relativt små og billige spesialutgaver av kjente romaner. De er hardback, og har gullkanter - og er aldeles nydelige! Jeg kjente jeg kunne gått amok i den bokhylla, men endte opp med tre stykker: "Moby Dick" av Herman Melville, "Dracula" av Bram Stoker og "Complete Ghost Stories" av M. R. James - hvorav de to førstnevnte er klassikere jeg har et spesielt forhold til. Dette er bøker jeg bare kan sitte og se på, kjærlig stryke en finger over permen på, for de er virkelig flotte og jeg vet jeg kommer til å ende opp med fler - jammen godt det ikke er mer enn 25 dager til bursdagen min!

Ønskeliste:

 • "Little Women", Louisa May Alcott
 • "Wuthering Heights", Emily Brontë
 • "Alice in Wonderland", Lewis Carroll
 • "The Last of the Mohicans", James Fenimore Cooper
 • "Oliver Twist", Charles Dickens
 • "The Count of Monte Cristo", Alexandre Dumas
 • "Grimms' Fairy Tales", J. L. C. og W. C. Grimm
 • "The Iliad", Homer
 • "The Odyssey", Homer
 • "Complete Ghost Stories", M. R. James
 • "The Phantom of the Opera", Gaston Leroux
 • The Call of the Wild & White Fang", Jack London
 • "Moby Dick", Herman Melville
 • "Tales of Mystery and Imagination", Edgar Allan Poe
 • "Tales & Poems of Edgar Allan Poe"
 • "Black Beauty", Anna Sewell
 • "Frankenstein", Mary Shelley
 • "Treasure Island", Robert Louis Stevenson
 • "Dracula", Bram Stoker
 • "Uncle Tom's Cabin", Harriet Beecher Stowe
 • "The Adventures of Tom Sawyer", Mark Twain
 • "The Adventures of Huckleberry Finn", Mark Twain
 • "Around the World in Eighty Days", Jules Verne

Posted by Shamini on July 13, 2008 – 7:49 PM

Comments (0) Trackbacks (0)
 1. Jules Verne har jeg faktisk vurdert å anskaffe meg litt av.


Leave a comment

No trackbacks yet.