dysfunksjonell.no
10Feb/070

Sykdom hos chinchillaene

Den siste tiden har vært slitsom, på altfor mange måter - deriblant fordi jeg har mistet et par av chinchillaene mine, pga. ukjent sykdom. For de som kjenner til chinchillaen, så vet dere at disse dyrene er generelt friske, og at de ikke rammes av så mye forskjellig - men jeg har mistet noen uten åpenbar grunn, og dette skremmer meg. I tillegg har jeg iallfall to stykker som er syke, men som fortsatt lever. Nå har det seg slik at jeg, som fler andre chinchillaeiere, fôrer med såkalte Alfalfa-briketter. Dette er hardpressede kuber av Alfalfa/Luserne, som faktisk blir brukt som hovedfôr. Nå bor jeg i Gokk™, og er omringet av bønder - dermed skulle man anta at det ville være grei skuring å få tak i godt høy, på årsbasis? Nei, for alle bruker silo! Den siste tiden har kvaliteten på disse kubene blitt dårligere og dårligere, og fargen på dem er ikke lenger grønn, men mer gul. Jeg lurer derfor på om Alfalfa-brikettene kan være grunnen til at dyra har blitt syke, og er iferd med å sende inn fôrprøver til mattilsynet for analyse. På en måte håper jeg at det er det, for da vet jeg iallfall hva det er - og kan eliminere det, men på en annen side er det jo virkelig grusomt om jeg på en måte har "forgiftet" dyrene mine! ;(

Dette er forøvrig et enormt problem i chinchillamiljøet over hele Skandinavia - om folk opplever sykdom, så blir de automatisk så forbannet redde for ryktene sine, at det dysses ned. Istedet burde man gått ut med det, slik at andre kunne få sjansen til å undersøke sine egne dyr, og kanskje medisinere dem, før dødsfallene begynner. Ikke bare er det snakke om levende dyr, men det er også snakk om endel penger - for dette er ikke dyr i 200 kroners-klassen. Personlig ville jeg iallfall satt pris på å få muligheten til å kunne ta forholdsregler, for å unngå å få smitte i flokken min - men sånn som mentaliteten er idag, så er det umulig å sette igang slike tiltak. Tenk om noen med syke dyr kommer for å delta på utstilling, og helsesjekken ikke oppdager dette fordi det feks. smitter fra dyr til dyr gjennom avføring - og bæreren er tilsynelatende frisk. Hva skjer da? Jo, da har man plutselig smitte på landsbasis! Må innrømme at jeg er skeptisk til å delta på utstillinger i fremtiden, for jeg ønsker ikke å utsette dyrene mine for potensiell sykdom, som i verste fall leder til dødsfall. Dyrene har ikke valgt å bo hos meg, og de kan ikke si fra når det er noe som feiler dem - så lenge de er mitt ansvar, så må jeg også sørge for at de har det bra. Man blir liksom så motløs, og vet ikke hva man skal gjøre!

Idag har jeg iallfall fått Zoolac, som skal virke normaliserende på bakteriefloraen i magen - i tillegg til at veterinæren min ringte, og fortalte at han hadde fått Baytril, som er en form for antibiotika. Dermed håper jeg at jeg skal slippe å miste fler dyr på en stund, og at jeg skal klare å kurere de som er syke i skrivende stund.

Posted by Shamini on February 10, 2007 – 2:48 PM

Comments (0) Trackbacks (0)
  1. Jeg vil nå si du tar for mye ansvar for dette – i min bok er det for-leverandør som har (eller i alle fall burde) ha ansvar i denne saken – om det da faktisk er foret sin feil.

    Nå er det vel gjerne ikke noen form for kontroll på dyrefor (jeg har ikke peiling på slikt), men det burde jo egentlig være det på samme linje som sjekk av menneskefor – vi skal tross alt ofte _spise_ de dyrene som får foret…

    Jeg håper du finner ut av det, og at dyrene reagerer med å bli bedre når de får medisiner.

    Jeg har ikke på noen måte erfaring med å drive oppdrett av dyr, men jeg tror ikke man klarer å ha et distansert forhold til kjæledyr på samme måte som små- og storfe.

    *hugs and hugs*


Leave a comment

No trackbacks yet.